Opus Dei
Start Opus Dei Veel gestelde vragen Plaats in de kerk EscrivŠ de Balaguer Heilig leven Getuigenissen Controverse Contact Sitemap

 

Start
Boeken

Opus Dei

bron: Gazet van Antwerpen

Opus Dei, (Latijn: Werk van God), personele prelatuur van de Rooms-katholieke Kerk, gesticht in 1928 te Madrid door de priester J. EscrivŠ de Balaguer (1902-1975, heilig verklaard in 2002). Doel van het Opus Dei is onder de mensen het bewustzijn te bevorderen dat zij tot heiligheid geroepen zijn. Het Opus Dei spoort hen aan in overeenstemming met het geloof te leven en aan de evangelisatie van de maatschappij bij te dragen. In dit doel krijgt de heiliging in het eigen beroep en in de gewone levensomstandigheden bijzondere nadruk. Voor de gelovigen van de prelatuur betekent dit: werken met beroepscompetentie en in overeenstemming met de wet en de ethiek; in de arbeid de vereniging met God zoeken; handelen met de wens anderen te dienen en een bijdrage te leveren aan de vooruitgang van de samenleving. De boodschap van het Opus Dei, dat de oproep van Christus tot heiligheid gericht is tot alle gelovigen, heeft nadien een centrale plaats gekregen in de leer van het Tweede Vaticaans Concilie. 

Het Opus Dei telt ruim 84 000 leden in de vijf werelddelen. Van hen is het grootste deel gehuwd; 1800 is priester. In Nederland zijn er centra in Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Hengelo en Moergestel. In BelgiŽ in Brussel, Antwerpen, Luik, Leuven, Louvain-la-Neuve en Dongelberg.

Sinds 1982 is de organisatie, die in 1947 kerkrechtelijke erkenning had gekregen als seculier instituut, een personele prelatuur. In deze rechtsvorm, door het Tweede Vaticaans Concilie gecreŽerd voor specifieke pastorale taken, strekt het kerkelijk gezag van de prelaat zich uit over bepaalde personen en niet over een bepaald gebied (zoals een bisdom).

Microsoft ģ Encarta ģ Naslagbibliotheek - Winkler Prins. © 1993-2003 Microsoft Corporation/Het Spectrum.

 

Opus Dei - Escriva Works - Romana - heilige Jozefmaria - De Boog 
Gegevens over Opus Dei 
Vaticaan - Katholiek Nederland

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller