NRC 1972-12
Start Omhoog De Volkskrant 1967-01 De Volkskrant 1968 De Volkskrant 1968-10 NRC 1971-11 De Tijd 1972-02 NRC 1972-02 NRC 1972-12 Het Parool 1974-01 De Tijd 1974-01 De Volkskrant 1974-07 The Times 1988-04

 

Start
Omhoog

NRC 19 december 1972

Oplage Spaans blad Mundo in beslag

Door onze correspondent A. F. LUYENDIJK

MADRID, 19 december – Het laatste nummer van het veel gelezen Spaanse weekblad Mundo, dat banden heeft met Opus Dei, is in beslag genomen.

Deze maatregel is een gevolg van een artikel van de liberale monarchist Joaquin Sastrustegui, een regelmatig opposant van het Spaanse regime, waarin dele een parallel trekt tussen Argentinië, een staat, die zich van een dictatuur aan het ontwikkelen is tot een democratie met politieke partijen, en Spanje, waar hervorming van politieke groeperingen en een wetgevende meerderheid nog steeds niet mogelijk is.

Curieus is het, dat prins Juan Carlos, de opvolger van Franco als staatshoofd, daags tevoren door de lezers van het blad tot de populairste Spanjaard van 1972 was uitgeroepen.

De Spaanse regering heeft ook de bijeenkomst verboden, die een aantal rechtse groeperingen wilden houden in het militaire Casino van Madrid ter herdenking van het feit, dat twee jaar geleden op de Plaza de Oriente tijdens het proces van Burgos, de massale sympathiebetoging voor Franco werd gehouden.

Het is voor het eerst sedert lange tijd, dat een demonstratieve bijeenkomst van de extreem rechtsen door een verbod wordt getroffen. Enige tijd geleden had het ministerie van voorlichting het Palacio de Exposiciones in de hoofdstad ter beschikking gesteld van de “ultra” Blas Pinar en zijn volgelingen ter gelegenheid van het verschijnen van het 300ste nummer van Fuerza Nueva, een der allerextreemst rechtse publikaties in Spanje.

Op die bijeenkomst hield Blas Pinar in een regeringsgebouw een felle rede, waarin hij het buitenlandse beleid van minister Lopez Bravo zeer scherp kritiseerde. Op deze tolerante houding tegenover Blas Pinar en zijn aanhangers hebben toen een groot aantal persorganen en politieke figuren in Spanje met vrij harde bewoordingen gereageerd.

 

Opus Dei - Escriva Works - Romana - heilige Jozefmaria - De Boog 
Gegevens over Opus Dei 
Vaticaan - Katholiek Nederland

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller