Het Parool 1974-01
Start Omhoog De Volkskrant 1967-01 De Volkskrant 1968 De Volkskrant 1968-10 NRC 1971-11 De Tijd 1972-02 NRC 1972-02 NRC 1972-12 Het Parool 1974-01 De Tijd 1974-01 De Volkskrant 1974-07 The Times 1988-04

 

Start
Omhoog

Het Parool 4 januari 1974

Nieuwe regering zeer conservatief

Opus Dei uit kabinet Spanje

Laureano Lopez Rodo

MADRID, vrijdag (Reuter, NY Times) – De nieuwe Spaanse premier Carlos Arias Navarro heeft elf leden van het kabinet van zijn vermoorde voorganger Carrero Blanco vervangen. Arias maakte gisteren de samenstelling van de nieuwe regering bekend. Alle ministers die in verbinding staan met de katholieke lekenorganisatie Opus Dei zijn door Arias vervangen.

De belangrijkste minister uit deze groep was Laureano Lopez Rodo, die onder Carrero Blanco minister van buitenlandse zaken was. Hij is vervangen door de beroepsdiplomaat Pedro Cortina y Mauri.

Volgens waarnemers in Madrid gaat de vervanging van de zogenoemde “Opus Dei-technocraten” vooral gepaard met een sterk toegenomen invloed van de uiterst rechtse Falangebeweging. Van de twintig leden van het kabinet hebben er zeker tien een falangistische achtergrond. De Spaanse politiek maakt volgens de waarnemers een scherpe zwenking naar rechts, niet a1leen door de vervanging van de Opus Dei-technocraten, die de laatste jaren hebben getracht de politieke isolering van Spanje ten opzichte van West-Europa zowel als van de socialistische en communistische landen te doorbreken, maar ook door de gestegen invloed van de Falange. Weliswaar is de nieuwe generatie van falangisten die in het kabinet vertegenwoordigd is wat liberaler dan de oude garde, maar toch is het nieuwe kabinet duidelijk conservatiever dan het vorige.

Onder de verdwenen ministers bevinden zich enkele zeer invloedrijke figuren, zoals Torcuato Miranda, onder Carrero Blanco vice-premier, en de ideoloog van de vorige regering, minister Gonzalo Fernandez de la Mora van publieke werken.

Arias wordt zelf als minister van binnenlandse zaken opgevolgd door Jose Garda Hernandez, een van zijn naaste medewerkers. Er zijn nu drie vice-premiers in plaats van één in het vorige kabinet.

 

 

Opus Dei - Escriva Works - Romana - heilige Jozefmaria - De Boog 
Gegevens over Opus Dei 
Vaticaan - Katholiek Nederland

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller