De Tijd 1972-02
Start Omhoog De Volkskrant 1967-01 De Volkskrant 1968 De Volkskrant 1968-10 NRC 1971-11 De Tijd 1972-02 NRC 1972-02 NRC 1972-12 Het Parool 1974-01 De Tijd 1974-01 De Volkskrant 1974-07 The Times 1988-04

 

Start
Omhoog

De Tijd 5 februari 1972

Wegens druk regering

Democratische Spaanse krant heft zich op

MADRID, 5 febr. (UPI) – “Madrid”, het liberale Spaanse blad, dat tien weken geleden voor onbepaalde tijd door de Spaanse regering werd gesloten, heeft gisteren toegegeven, dat het zijn strijd om het voortbestaan heeft verloren. De werknemers kregen te horen dat “de krant is overleden” en dat er peen poging meer zal worden gedaan een formule te vinden die herverschijning mogelijk maakt.

Het besluit werd bekendgemaakt op een vergadering die door de meesten van de 221 werknemers werd bijgewoond. Velen werkten al meer dan dertig jaar bij de krant.

“Collega’s, we staan allemaal op straat,” zei hun gekozen vertegenwoordiger na een vergadering met de directie, “De krant is overleden, De maatschappij zal worden opgeheven.”

De bekendmaking werd zwijgend aangehoord. De journalisten en de zetters waren niet verrast. Zij hadden deelgenomen aan de onderhandelingen over het herverschijnen onder een nieuwe directie, toezicht van de beroepsorganisaties en de door de regering geleide vakbonden.

Na twee avonden de kwestie besproken te hebben verwierpen de werknemers tenslotte de voorgestelde nieuwe arbeidscontracten als “fraude”. Beide vergaderingen moesten op last van de politie worden beëindigd. “De krant is verdwenen omdat de regering geen kritiek toestaat” zei een van de werknemers.

“Madrid” werd op 26 november door de regering gesloten omdat de eigenaars van het blad de wet op de verklaring inzake eigendom van dagbladen hadden overtreden. De regering heeft herhaaldelijk ontkend dat dit een daad van censuur zou zijn.

De krant is lange tijd beschouwd als de meest democratische stem onder de Spaanse dagbladen en heeft een lijst van boetes moeten betalen. “Madrid” had 60.000 abonnees en was een avondblad.

 

Opus Dei - Escriva Works - Romana - heilige Jozefmaria - De Boog 
Gegevens over Opus Dei 
Vaticaan - Katholiek Nederland

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller