De Volkskrant 1974-07
Start Omhoog De Volkskrant 1967-01 De Volkskrant 1968 De Volkskrant 1968-10 NRC 1971-11 De Tijd 1972-02 NRC 1972-02 NRC 1972-12 Het Parool 1974-01 De Tijd 1974-01 De Volkskrant 1974-07 The Times 1988-04

 

Start
Omhoog

De Volkskrant 31 juli 1974

Portugal als voorbeeld

Spaanse oppositie vormt “junta”

 

Rafael Calvo Serer

PARIJS/MADRID (UPI, AP) – Spaanse oppositiegroepen hebben de “democratische junta van Spanje” gevormd, een coalitie van uiteenlopende stromingen, die zich gereed houdt om de macht over te nemen, als er een einde komt aan het bewind van generalissimo Franco.

De oprichting van de junta werd in Parijs bekendgemaakt door twee vooraanstaande ballingen: Santiago Carrillo, secretaris-generaal van de (verboden) Spaanse communistische partij, en Rafael Calvo Serer, lid van de conservatieve katholieke lekenorganisatie Opus Dei en uitgever van de krant “Madrid”, die drie jaar geleden een verschijningsverbod kreeg opgelegd.

Blijkens een in Parijs en Madrid (klandestien) uitgegeven manifest wenst de junta onder andere: vorming van een voorlopige regering in Spanje, amnestie voor politieke gevangenen, vakbondsvrijheden (zoals het recht van staking, vergadering en demonstratie), persvrijheid, onafhankelijke rechtspraak, een neutraal beroepsleger, erkenning van de identiteit van de Baskische, Catalaanse en Galicische volken, scheiding van kerk en staat, een volksraadpleging om de definitieve staatsvorm te kiezen en aansluiting bij de Euromarkt.

De junta zou kunnen rekenen op steun van de meest uiteenlopende groeperingen, die onder de noemer rechts, links en centrum te vangen zijn. Carrillo zei in Parijs: “Zelfs als Franco uit het ziekenhuis komt en in het El Pardo paleis terugkeert onder dezelfde omstandigheden als voor zijn ziekte, dan is Franco politiek dood.”

Voorlopige regering

Serer verklaarde: “Ik geloof dat wij in Spanje dezelfde politieke ontwikkelingen zullen zien als in Portugal.” De beide woordvoerders deelden mee dat zij een voorlopige regering wensen om de bevoegdheden over te nemen die Franco op het dieptepunt van zijn ziekte aan prins Juan Carlos heeft overgedragen. Deze regering zou moeten aanblijven, totdat de democratische vrijheden zijn hersteld en verkiezingen zijn gehouden.

Serer zei nog over betrouwbare inlichtingen te beschikken waaruit zou moeten blijken dat “het leger bereid is de wet te eerbiedigen in afwachting van een vreedzame oplossing van de problemen die zullen ontstaan bij het verdwijnen van het huidige bewind”.

Inmiddels heeft Franco dinsdag het ziekenhuis verlaten waarin hij drie weken geleden werd opgenomen met een aderwandontsteking in het rechterbeen. Volgens zijn artsen verloopt het genezingsproces goed. Franco is echter nog niet volledig hersteld van trombo-flebitis, een ontsteking, die bloedstolsels veroorzaakt. Het herstel zou nog weken en misschien zelfs nog maanden kunnen vergen. Er is nog geen enkele aanwijzing of en zo ja, wanneer Franco de bevoegdheden van waarnemend staatshoofd Juan Carlos weer zal overnemen.

 

Opus Dei - Escriva Works - Romana - heilige Jozefmaria - De Boog 
Gegevens over Opus Dei 
Vaticaan - Katholiek Nederland

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller