José María Casciaro
Start Omhoog Citaten Álvaro del Portillo Salvador Bernal José María Casciaro Le Tourneau Vraag & Antwoord

 

Start
Omhoog

«Doe maar waar je zin in hebt»

Professor José María Casciaro
Universiteit van Navarra.
(Foto: Manuel Castells)

Uit: José María Casciaro, Vale la pena. Tres años cerca del fundador del Opus Dei: 1939-1942 (vertaling: De moeite waard. Drie jaar met de stichter van het Opus Dei: 1939-1942), pagina 97-99.

Toen de trein in beweging kwam, stelde ik hem de vraag:
─ Vader, nu we op weg zijn naar Madrid, wat zal ik daar gaan doen?
Hij antwoordde onmiddellijk:
Jij, in Madrid, doe maar waar je zin in hebt.

Ik moet zeggen, dat ik op dat moment niet goed begreep wat hij met dat antwoord bedoelde. Ik had namelijk geen enkel vooropgezet plan, alleen veel zin een paar dagen naar het studentenhuis in de Jennerstraat te gaan om daar met de stichter, met mijn broer Pedro en de anderen van het Opus Dei te zijn. Ook al begreep ik zijn antwoord niet, het bleef wel in mijn geheugen gegrift zodat ik het nooit heb vergeten.
Later ben ik die woorden gaan begrijpen: ze brachten spontaan tot uiting hoe respectvol hij was tegenover de vrijheid van iedereen en in het bijzonder van zijn geestelijke kinderen in het Opus Dei. En ook welk een bewonderenswaardig vertrouwen hij in ons had: ik vertrouw meer op het woord van een van mijn kinderen dat op het unanieme getuigenis van honderd notarissen, hoorde ik hem later bij verschillende gelegenheden zeggen. Later begon ik ook de theologische diepte van zijn houding te begrijpen: hij vertrouwde op de oprechtheid van zijn kinderen, op de integriteit van ons leven voor God, dat wij het Goede zochten om volledig bovennatuurlijke beweegredenen.

Er werden andere waarden aangeprezen, zoals de dienst en de overgave aan het vaderland, de zelfopoffering in het lijden, de heldhaftigheid om zelfs het eigen leven in de waagschaal te stellen voor nobele idealen... De heilige Josemaría heb ik echter altijd over vrijheid en verantwoordelijkheid horen spreken.

In dit perspectief begreep ik, dat doe maar waar je zin in hebt niet betekent zonder meer doen wat je leuk vindt, maar dat je zelf het initiatief neemt om je tot het werkelijk Goede te richten, om te kiezen voor wat het juiste en oprechte geweten je ieder moment ingeeft; zonder formalistische gecompliceerdheden, maar wel met de zorg dat dat geweten zich vormt naar de waarheden van het geloof. Het betekent uiteindelijk het goede doen met gedecideerdheid, omdat God het wil en niet omdat anderen dat opleggen of willen.

De liefde van de heilige Josemaría voor de vrijheid maakte vanaf het eerste ogenblik een diepe indruk op mij. Misschien wel juist, omdat dit thema in die tijden bepaald geen item was. Er werden andere waarden aangeprezen, zoals de dienst en de overgave aan het vaderland, de zelfopoffering in het lijden, de heldhaftigheid om zelfs het eigen leven in de waagschaal te stellen voor nobele idealen... De heilige Josemaría heb ik echter altijd over vrijheid en verantwoordelijkheid horen spreken; over de christelijke vrijheid, die Jezus ons gebracht heeft met Zijn verlossing; over de vrijheid van hen die zich kinderen van God weten; over het respect voor de vrijheid van de ander, een werkelijk diepe dimensie in het brede spectrum van de vrijheden...

 

Opus Dei - Escriva Works - Romana - heilige Jozefmaria - De Boog 
Gegevens over Opus Dei 
Vaticaan - Katholiek Nederland

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller