José Maria Hernández
Start Omhoog Álvaro del Portillo Isidoro Zorzano Montserrat Grases Eduardo Ortiz Guadelupe Ortiz Ernesto Cofiño Toni Zweifel José Maria Hernández Encarnita Ortega

 

Start
Omhoog

Heiligverklaringsproces achtste lid Opus Dei gestart 

José María Hernández Garnica ontwikkelde het Opus Dei in België en Nederland

De heilige Jozefmaria Escrivá met José Luis Múzquiz (links),
José María Hernández Garnica (tweede van links) en
Álvaro del Portillo (rechts), kort voor hun priesterwijding.

Voor acht leden van het Opus Dei is het proces van heiligverklaring gestart. Het meest recent gestarte proces betreft de priester en ingenieur José María Hernández Garnica (1913 – 1972), wiens heiligverklaringsproces is geopend in Madrid.

RKnieuws.net/Zenit, 10 maart 2005

De in Madrid geboren Hernández Garnica was houder van drie doctoraten (mijnbouwkunde, natuurwetenschappen en theologie) en een nauwe medewerker van de stichter van het Opus Dei, H. Jozefmaria Escrivá. Hernández Garnica behoorde samen met Álvaro del Portillo en José Luis Múzquiz tot de eerste drie priesters van het Opus Dei.

Na zijn priesterwijding in 1944 vroeg Mgr. Escrivá hem zich te wijden aan het apostolaat onder vrouwen. In 1957 werd hij door de stichter van het Opus Dei gevraagd om het Opus Dei te helpen ontwikkelen in Engeland, Ierland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, België en Nederland.

Tijdens de priesterwijding.
In het midden
José María Hernández Garnica.

De postulator van zijn heiligverklaringproces, José Carlos Martín de la Hoz, zei over de in 1972 “in geur van heiligheid” gestorven priester dat deze dienaar van God “indrukwekkende menselijke talenten” had, die hij ten dienste van de Kerk en alle mensen gesteld heeft. “Zijn eenvoud, zijn nederigheid, zijn buitengewone oprechtheid en openheid maken hem tot een aantrekkelijke persoonlijkheid. Hij beschouwde zichzelf altijd als een dienaar van anderen.”

De andere gelovigen van het Opus Dei voor wie het proces van heiligverklaring is gestart zijn Álvaro del Portillo (de opvolger van de stichter) en zes leken: drie Spanjaarden Montse Grases, Guadalupe Ortiz de Landázuri en Eduardo Ortiz de Landázuri, de Argentijn Isidoro Zorzano, de Zwitser Toni Zweifel en de Guatemalteek Ernesto Cofiño.

De jaarlijkse eucharistieviering rond de sterfdag van bisschop Álvaro del Portillo is op zaterdag 12 maart om 11.00 uur in de Amsterdamse Onze Lieve Vrouwekerk.

De doelstelling van het Opus Dei is mee te werken aan de evangelische zending van de Kerk, omdat alle gedoopten geroepen zijn om Jezus Christus te volgen, naar het Evangelie te leven en daar bekendheid aan te geven (vgl. Constitutie Lumen Gentium, nr. 32 en 33). Het Opus Dei moedigt christengelovigen in alle lagen van de maatschappij aan om in de gewone omstandigheden, en in het bijzonder door de heiliging van het werk, een leven te leiden dat volledig overeenstemt met het geloof.

 

Opus Dei - Escriva Works - Romana - heilige Jozefmaria - De Boog 
Gegevens over Opus Dei 
Vaticaan - Katholiek Nederland

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller